Wat is er zoals te zien en doen in de Belgische Ardennen?

Torgny: bijna zoals in de Middellandse Zee

Wanneer je Torgny in de Gaume binnenrijdt, ook wel het zuidelijkste dorp van België genoemd, waan je je even in Zuid-Frankrijk. Genesteld in een van de meest afgelegen, zuidelijke hoeken van België, dicht bij de Franse grens, staat Torgny bekend om zijn mediterrane charme.

Inderdaad, de handgehouwen stenen, de kleurrijke bloemen die groeien langs de okerkleurige gevels van de huizen met hun rode gebogen tegels, doen eerder denken aan Zuid-Frankrijk dan aan Wallonië, België.

Maar Torgny doet niet alleen van buiten denken aan de Middellandse Zee, het heeft ook een heel bijzonder microklimaat dat het verbouwen van wijnen mogelijk maakt. 

De beste manier om de schoonheid van Torgny te ontdekken en ervan te genieten is door er rond te wandelen en de mediterrane sfeer in je op te nemen. Ik vond het prachtig om te zien hoe de slechts 200 inwoners hun dorp koesteren en hoe de gevels van elk huis bedekt zijn met een andere soort en kleur bloemen.

Torgny kan ook bezocht worden met een daguitstap vanuit Brussel.

Het verkennen van Torgny voelt als een reis terug in de tijd in een van deze klassieke Zuid-Franse films. Gewoon een perfecte manier om uw weekend in België door te brengen.

Als u niet genoeg kunt krijgen van schattige, pittoreske dorpjes, kunt u misschien nog meer dorpen bezoeken die het label “De Mooiste Dorpen van Wallonië” dragen, zoals Celles, Clermont-sur-Berwinne, Crupet, Laforêt, Nobressart, Ny, Ragnies, Soiron, Sosoye, Soulme of Wéris.

Durbuy vervolledigt zonder enige twijfel deze lijst van de mooiste dorpen van België.

Wandelen en fietsen in Ardennen, België

De streek van de Ardennen in de Belgisch Luxemburgse provincie is een paradijs voor liefhebbers van wandelen en trektochten. Als je houdt van uitgestippelde wandelroutes door groene, dichte bossen, dan zijn de Ardennen je speeltuin. Het is één van de beste wandelgebieden in België.

De streek is zeer gevarieerd qua landschappen: hoogvlakten contrasteren met pittoreske valleien die gevormd worden door de rivieren Ourthe, Semois, Salm, of Lesse.

Honderden goed onderhouden wandelpaden, aangepast aan elk niveau, maken het moeilijk om er één uit te kiezen. De langste en bekendste routes zijn de Transardenneaise, de Transgaumaise-Trans Semoisienne, of de Escapardenne-Eisleck Trail die België met Luxemburg verbindt.

Deze route kan ook worden gedaan als u in Brussel bent gevestigd, want het is een van de beste wandelroutes in de buurt van Brussel.

Tip: Selectie mooiste MTB routes in de Belgische Ardennen

We kozen niet voor één van deze superlange wandelingen (we wilden zoveel mogelijk zien van de Ardennen in één weekend). In plaats daarvan kozen we voor het ludieke pad “Sentier des Fees” (“Het pad van de feeën”) tussen Virton en Etalle (bij de parking van Croix Rouge kruising, zie kaartje hieronder) in de Gaume streek onder de Ardennen.

De omgeving doet me inderdaad denken aan een betoverd bos en het zou me niet verbazen er een elfje te zien… Het pad is ongeveer 1,5 km lang en loopt door een magisch bos, met merkwaardige rotsformaties, waar de elfjes natuurlijk wonen.

Tijdens de zomermaanden worden er thematische routes georganiseerd voor kinderen (en veronderstelde volwassenen zoals ik) waar een fee je door het betoverde bos zal gidsen en je bepaalde uitdagingen moet volbrengen om voor de feeën te werken.

Maar de Ardennen kunnen niet alleen te voet worden verkend, maar ook per fiets, te paard of door de routes van de voormalige postkoetsen te volgen. Het is gewoon een paradijs voor mensen die houden van langzaam en duurzaam reizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *