Zwembadroosters toevoegen aan recreatiebad

Veel mensen gaan in de zomervakantie, als ze ergens in een dorp, stad of recreatiepark zijn, naar een zwembad. Het zwemmen geeft vaak, liggend op een badhanddoek of ligstoel, het ultieme gevoel van ontspanning. In de regel verdiepen we ons niet in de veiligheid van het zwembad en gaan lekker zwemmen. Als je in Nederland blijft dan is er een keuze uit ongeveer zeventienhonderd zwembaden. Deze zwembaden zijn bij een hotel, vakantiepark, privé, een camping of is een recreatiezwembad.

Wettelijke criteria

In Nederland gelden wettelijke criteria waaraan een zwembad moet voldoen. Het gaat dan om hygiëne en veiligheid. Daarbij wordt ook gekeken of er douches en toiletten zijn. Bij voorkeur dient een bad ook kledingkluisjes te hebben. Bij openbare zwembaden moet er toezicht zijn en het water in het recreatiebad moet ververst en afgevoerd kunnen worden. In het recreatiebad zitten voor het afvoer en toevoer van water vaak zwembadroosters in de wanden of in de bodem.

Veiligheid van zwembadroosters

De zwembadroosters die in de bodem of in de zijwanden van een recreatiebad zijn aangebracht, zijn altijd veilig en voldoen aan alle wettelijke eisen. Eigenaren van recreatiebaden brengen zwembadroosters aan en letten op de gevaren die bij de invoer of het afzuigen van water door de zwembadroosters voor de zwemmer kan ontstaan. Door deze alertheid zijn er in de afgelopen twintig jaar in Nederland bijna geen ongelukken meer in zwembaden gebeurd.

Inspectie van de zwembadroosters

Regelmatig worden de zwembadroosters en de speeltoestellen op veiligheid gecontroleerd. Naast de controle op de zwembadroosters wordt ook gecontroleerd of de toezicht goed is geregeld. Geconcludeerd kan worden dat de waterverversingsroosters weinig tot geen problemen opleveren. De zwembadroosters functioneren in de recreatiebaden goed en zijn voor de zwemmers veilig.

Veilige zwembaden hebben een kwaliteitskeurmerk

Er is een kwaliteitskeurmerk Veilig en Schoon, die zwembadexploitanten stimuleren om hun recreatiebad veiliger en schoner te maken. Het kwaliteitskeurmerk wordt op aanvraag verstrekt en is geen opgelegde verplichting voor een recreatiebad. Het kwaliteitskeurmerk toont wel aan dat de exploitant van het recreatiezwembad het belang inziet en moeite doet voor de veiligheid van de zwemmer en dat de zwembadroosters regelmatig worden gecontroleerd. Er wordt daarom regelmatig een risicoanalyse gemaakt waarbij ook aandacht aan de veiligheid van de aanwezige zwembadroosters wordt besteed.

Zelf de veiligheid testen van de zwembadroosters

Een aantal eenvoudige handvaten om de zwembadroosters te testen in het buitenland geeft een veilig gevoel. De meest simpele test is het houden van een plasticzak voor het zwembadrooster. Als de plasticzak vacuümtrekt dan is de zuigkracht van de zwembadroosters te hoog en kan men beter niet in de buurt van het rooster komen.

Bron: holidaytalk.nlGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *