Slecht voorbereid op vakantie = teleurstellings garantie?

De dagen worden weer langer en warmer dus de vakantiekriebels spelen ook weer op. Maar in het blinde verlangen naar die vakantie kan er een hoop mis gaan waardoor een vakantie zelfs in het water kan vallen.  Met de volgende tips kan je een slecht voorbereidde vakantie misschien toch nog redden. Want wat kan er allemaal toch nog mis kan gaan lees je hieronder.

Je ontdekt dat je paspoort is verlopen op de dag van vertrek

 

Pas als je je koffer aan het inpakken bent kom je erachter dat je paspoort (bijna) verlopen is. De schrik slaat je om het hard natuurlijk want nu komt toch echt heel de vakantie in gevaar. Maar wat kan je nog doen om ervoor te zorgen dat je zaken nog snel ten goede kan keren.

Wanneer de nood echt hoog is kan je een noodpaspoort aanvragen. Voor het aanvragen van een dergelijk noodpaspoort kan je op verschillende punten op Schiphol terecht. Let op: Als u voor een kind een noodpaspoort aanvraagt, moeten beide ouders/gezaghebbenden aanwezig zijn voor ondertekening. Als maar 1 van de ouders het gezag heeft bij uitspraak van de rechter, dan moet u de rechterlijke uitspraak tonen. Verder gelden dezelfde voorwaarden als in andere gevallen.

 

Je vergeet een verzekering af te sluiten voor je vakantie

 

Als we op vakantie gaan we allemaal behoorlijk naïef als het om verzekeren gaat. Met de gedachte mij gebeurd toch niets stappen we in auto, trein of vliegtuig. Maar als er dan wel iets gebeurd op de reis dan kunnen we onszelf wel voor de kop slaan want dan kunnen de kosten in het buitenland behoorlijk oplopen. Hieronder even een kleine indicatie:

  • Een migraine in Hurghada (Egypte): 651 euro.
  • Een gebroken been in Antalya (Turkije): 16.900 euro.
  • Een maag- en darmontsteking (gastro-enteritis) in Spanje: 8.000 euro.
  • Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami (VS): 53.000 euro.
  • Een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro

 

Maar mijn eigen verzekering is toch ook geldig bij een vakantie? Ja dat klopt maar toch is het  wel verstandig om voor vertrek te controleren of je zorgverzekering voldoende dekking biedt in het buitenland. In de polis van je zorgverzekeraar staat vermeld welke zorg je vergoed krijgt in het buitenland en of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen of niet. Als je dekking niet voldoende is moet je het verschil zelf betalen namelijk.

 

Let op: In sommige landen moet je, voordat je het land in mag, kunnen aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuba en Rusland. Het is altijd verstandig om voor vertrek een Engelstalige polis op te vragen bij je verzekeraar. Deze kun je dan tonen als bewijs dat je bent verzekerd.

Onderweg naar de vertrekhal kom je erachter dat je niet de benodigde toeristen visum hebt

 

In de meeste gevallen is het nog mogelijk om zelfs via een vliegtuigmaatschappij nog een visum te regelen op Schiphol, hier moet je dan vaak wel extra voor betalen. De kosten voor de aanvraag van een visum bij zo een andere vliegtuigmaatschappij bedragen ongeveer 35 tot 40 euro. Handig om te weten als je echt omhoog zit.

 

Er zit een blokkade op je pinpas voor pinnen buiten de eurozone.


Het is de nachtmerrie van elke reiziger. Als je in het buitenland bent en je er achter komt dat je geen toegang hebt tot je geld. Zorg ervoor dat je je creditcard altijd bij je hebt op een reis in het buitenland. Op veel passen zitten standaard blokkades voor het pinnen buiten de eurozone. Deze zijn op te heffen via online bankieren. Zorg dus dat je altijd een reader of zoiets dergelijks bij je hebt om op je vakantieadres eventueel de blokkade op te heffen.

 

Je hebt niet de goede laders bij je hebt voor je vakantie adres

 

Er zijn locaties zoals zuid-amerika waar elektranet werkt met een andere spanning van 110 volt bijvoorbeeld. Of dat ze andere stekkerdozen hebben. Zorg dat je altijd standaard een reisstekker/ adapter  in je tas hebt zitten. Mocht je dit vergeten zijn, dan zal je op jacht moeten. Ben je nog op Schiphol, dan zijn ze daar ook te krijgen. Ga naar de Schipholplaza en loop naar de Electronics winkel. Ze kosten bijna niks – voor 2 a 3 euro heb je er eentje – en zijn een echte must voor elke reiziger.

Tot slot is er nog één echte frustrerende ergernis

 

Naast alle bovenstaande paniek momenten blijft er nog eentje over die tot voor veel onrust kan zorgen wanneer je op vakantie bent. En dat is wanneer je onderweg bent of ergens aankomt en je hebt geen slaapplek. Reizen is een vermoeiende bezigheid en na een lange rit of vlucht wil je in ieder geval even een thuisbasis hebben. Veelal wordt deze al bij het reisprogramma mee geboekt Maar ook daar kunnen de vreemdste zaken misgaan (omdat je de boekingspapieren niet bij je hebt bijvoorbeeld 😉 Vergeet die dus niet!

 

Mocht je onverhoopt toch nog een plek zoeken dan kan bij bij vergelijkingswebsites vaak nog wel last-minutes boeken, zoals bij zoover of wanneer je meer van het kamperen bent bij campoala.com Zorg dat je dit soort sites ook bij de hand hebt zodat je eventueel via je telefoon nog een overnachting kan bemachtigen. Met deze tips moet je straks vast een goede vakantie hebben.

 

Post Author: ifonhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *